100. Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Bilgi Şöleni Gerçekleştirildi
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) öncülüğünde, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi paydaşlığında düzenlenen '100. Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Bilgi Şöleni' NEÜ ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Bilgi Şöleni’nin açılış konferansında konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı Mehmet Doğan, İstiklal Marşı’nın Türkiye’nin en geniş mutabakat zemini olduğunu söyledi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda ilk olarak kürsüye gelen Bilgi Şöleni Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yakup Kaya, böyle bir görevi üstlenmekten onur duyduğunu söyleyerek programda elde edilen bilimsel verilerin NEÜ Yayınları tarafından kitaplaştırılarak bilim camiasına sunulacağını ifade etti.
Programda emeği geçenlere teşekkür ederek söze başlayan NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak ise, “Yozlaşmanın çokça konuşulduğu, bazı değerlerin unutulup gittiği günümüzde, böyle bir programın çok anlamlı olduğunu düşünüyor, hem Mehmet Akif’i anlamak hem de Mehmet Akif’in dönemindeki zorlu şartlarda bu ülkenin nasıl kurtuluşa ulaştığını anlamak adına bu toplantının önemini zikretmek istiyorum. Mehmet Akif, hak ve hakikatin değerini önceleyen insan, kurum ve toplumların hiç korkmayacağını söylüyor bize İstiklal Marşı’nda. Ayrıca, özgürlüğün, kimseye angaje olmamanın önemini, bu toprakların kolay kazanılmadığını anlatarak gelecek nesillere sesleniyor. Bizler de İstiklal Marşı’nı anlayarak, hayatımızın her anında aklımızın bir köşesinde o mısraları bulundurmalıyız diye düşünüyorum” dedi.
Türkiye’nin En Geniş Mutabakat Zemini İstiklal Marşı’dır
Bilgi Şöleni’nin açılış konferansını veren Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı Mehmet Doğan, Türkiye’nin en geniş mutabakat zemininin İstiklal Marşı olduğunu vurgulayarak, “İstiklal Marşı, milletimizin gerçek bir mutabakat metni… Onda ifade edilen unsurlar günlük değil. Öyle sağlam esaslar ortaya koyuyor ki Mehmet Akif, bugün de yarın da geçerli. Metnin gücü, şairin şahsiyeti İstiklal Marşı’nı ayakta tutuyor. Mehmet Akif’in zayıf bir yönü bulunamıyor, her bakımdan sağlam bir insan. Yazıldığı günden bu yana çoğu şeyin değiştiği ülkemizde İstiklal Marşı’mız değişmeden, millet tarafından benimsenmeye devam ediyor. Bayrak nasıl değişmediyse, İstiklal Marşı da öyle değişmiyor. Önce şairde mutabık kalındı, sonra şiirde mutabık kalındı, daha sonra da millet bu marş üzerinde mutabık kaldı. Elhamdülillah mutabakatımız devam ediyor, bundan sonra da inşallah gelecek nesillerde de devam edecek” şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, Mehmet Doğan’a hediye takdiminde bulundu.
Açılış programı sonrası Bilgi Şöleni, çevrimiçi gerçekleştirilen webinarlarla devam etti.