Tarihte Bugün: 2 Ağustos

MÖ 216 - Cannae Muharebesi: Kartacalı komutan Hannibal, Romalıları büyük bir yenilgiye uğrattı. Bu savaş, askeri taktikler açısından tarihin en önemli savaşlarından biri olarak kabul edilir.

1492 - İspanya Musevilerinin Osmanlı'ya Göçü: İspanya'da Musevilere din değiştirmeleri için verilen sürenin sona ermesiyle, çoğu Musevi, Osmanlı İmparatorluğu'na sığındı. Kemal Reis'in kadırgalarıyla İstanbul'a gelen Museviler, Osmanlı tarafından hoşgörüyle karşılandı.

1875 - İlk Buz Pateni Pisti: Dünyanın ilk buz pateni pisti Londra'da açıldı. Bu pist, buz pateni sporunun yaygınlaşmasında önemli bir rol oynadı.

1914 - Osmanlı-Alman Gizli Anlaşması: Osmanlı İmparatorluğu ile Alman İmparatorluğu arasında gizli bir iş birliği anlaşması imzalandı ve Osmanlı'da seferberlik ilan edildi. Bu anlaşma, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı'nın Almanya yanında savaşa girmesinin yolunu açtı.

1919 - Peyam Gazetesi: Millî Mücadele aleyhine yazılar yazan Ali Kemal'in çıkardığı Peyam gazetesi yayın hayatına başladı. Gazete daha sonra Sabah gazetesi ile birleşerek Peyam-ı Sabah adını aldı.

1926 - Bozkurt-Lotus Kazası: Bozkurt gemisi ile Fransız Lotus gemisi Ege Denizi'nde çarpıştı; Bozkurt gemisi battı ve 8 kişi hayatını kaybetti. Bu kaza sonrası başlayan süreç, Uluslararası Adalet Divanı'nda Türk tezinin kabulüyle sonuçlandı ve "Lotus prensibi" olarak literatüre geçti.

1934 - Hitler'in Führerliği: Adolf Hitler, Almanya'nın Führer'i oldu ve Almanya'da totaliter rejim süreci başladı.

1939 - İdam Genelgesi: Adalet Bakanlığı, halk önünde idam yapılmayacağına dair bir genelge yayımladı.

1945 - Postdam Konferansı: II. Dünya Savaşı sonrası Avrupa'nın geleceğini belirlemek amacıyla düzenlenen Potsdam Konferansı sona erdi. Almanya, Amerikan, İngiliz, Fransız ve Sovyet komutanlarınca yönetilecek dört işgal bölgesine ayrıldı.

1950 - Konya Gazeteciler Cemiyeti: Konya Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

1955 - Zonguldak Sel Felaketi: Zonguldak'ta meydana gelen sel felaketinde 3 kişi hayatını kaybetti, 560 ev ve dükkân sular altında kaldı.

1958 - Tarihi Devalüasyon: Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek orandaki devalüasyonu yapıldı. 1 Dolar 2.80 liradan 9 liraya çıkarıldı. Devalüasyon oranı yüzde 221 olarak açıklandı.

1967 - Trabzonspor'un Kuruluşu: Trabzonspor Kulübü kuruldu.

1980 - Bologna Tren İstasyonu Saldırısı: İtalya'da Bologna Tren İstasyonu'nda patlayan bomba 84 kişinin ölümüne neden oldu. Saldırıyı sağcı Devrim Birlikleri örgütü üstlendi.

1987 - İlk Kemik İliği Nakli: Türkiye'de kan kanserli bir hastaya ilk kez kemik iliği nakli yapıldı.

1990 - Irak'ın Kuveyt'i İşgali: Saddam Hüseyin önderliğindeki Irak, Kuveyt'i işgal etti. Kuveyt Emiri Cabir el-Ahmed el-Sabah, Suudi Arabistan'a kaçtı.

1991 - Şili ve Arjantin Anlaşması: Şili ve Arjantin, yüzyıldan fazla süren sınır anlaşmazlıklarına bir anlaşma imzalayarak son verdi.

1997 - İran'ın Yeni Başkanı: Muhammed Hatemi, İran'ın yeni başkanı oldu.

2001 - Srebrenica Soykırım Suçlusu: Soykırım suçlusu Sırp general Radislav Krstić, 1995 Temmuz'unda Srebrenica'da binlerce Müslümanı katlettiğinden dolayı, Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 46 yıl hapse mahkûm edildi.

2005 - Paris'te Çocuk Cesetleri: Fransız Sağlık Bakanı Xavier Bertrand, Paris'teki Saint-Vincent-de-Paul hastanesi morgunda saklanılan, doğduktan sonra kısa sürede ölmüş veya ölü doğmuş olduğu belirtilen 351 çocuk cesedinin keşfedilmesi üzerine, soruşturma açılmasını istedi.

Tarih boyunca bu önemli olaylar, 2 Ağustos gününü unutulmaz kıldı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme