• Haberler
  • Ekonomi
  • Sigara fiyatlarına yeni düzenleme: ÖTV sistemi değişiyor!

Sigara fiyatlarına yeni düzenleme: ÖTV sistemi değişiyor!

Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamaya göre, sigara fiyatlarına yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı ,49 olarak belirlendi.

Sigara fiyatlarına yeni düzenleme: ÖTV sistemi değişiyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamaya göre, sigara fiyatlarına yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı %19,49 olarak belirlendi. Ancak, sigara fiyatlarındaki hızlı yükselişin önlenmesi ve maliyetlerin daha düşük oranda tüketiciye yansıtılması amacıyla yeni bir düzenleme yapılıyor.

Sigarada vergi sistemi revize edilerek, nispi vergi oranı düşürülüp, maktu ve asgari maktu vergiler artırılacak. Bu değişiklikle birlikte, sigara şirketlerinin maliyet artışlarını fiyatlara daha düşük oranlarda yansıtabilmesi hedefleniyor. Örneğin, 10 TL'lik bir vergi artışı yerine muhtemelen 5 TL zam yapılması bekleniyor.

Şu anda bir paket sigarada asgari maktu vergi sigara başına 1,4249 TL olarak uygulanmakta ve 20 sigaralık bir pakette toplamda 28,5 TL vergi bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın %20'lik artışla paket başına asgari maktu vergiyi 34,2 TL olarak belirlediği açıklanmıştı.

Yeni düzenlemeyle birlikte, sigara fiyatlarındaki enflasyon etkisinin azaltılması ve tüketiciye daha az yansıtılması amaçlanıyor. Böylece, her 1 TL'lik maliyet artışının sigara fiyatına yansıması 7,5 TL yerine 5,2 TL olacak şekilde düzenleme yapılacak.

Bu düzenlemeyle ilgili detaylı bilgiler ve güncel gelişmeler için İŞKUR'un resmi internet sitesi ve ilgili haber kaynakları takip edilebilir.
 

Bakmadan Geçme