Magnezyum eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Son yirmi yılda yapılan araştırmalar, magnezyumun hem hücreler arası hem de hücre içi iletişimde çok önemli bir rol oynadığını göstermiştir.

Magnezyum (Mg), insan vücudu için gerekli olan 11 mineralden biridir. İnsanlarda bulunan mineraller arasında dördüncü sırada yer almaktadır. Kimyasal olarak alkali toprak metal sınıfından bir elementtir. 

Magnezyumun bu kadar önemli olmasının ana nedeni vücudumuzdaki 300'den fazla enzimde anahtar rol oynamasıdır. Vücut bu önemli elementi kendi başına üretemediği için onu dışarıdan besinler yoluyla alması gerekir.

Ortalama yaşlı bir insanda yaklaşık 24 gram magnezyum bulunur. Vücudumuzdaki magnezyum stoğunun sürekli yenilenmesi gerekir. Yani bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için vücuda sürekli girmesinin sağlanması gerekmektedir.

Doğada magnezyum toprakta ve deniz suyunda bulunur. Bitkiler topraktaki magnezyumu kullanır. Magnezyumun aslında bitki dünyasının demiri olduğu söylenebilir. Nasıl ki demir insan vücudundaki hemoglobin yapısında yer alıyorsa, magnezyum da bitkilerdeki klorofil yapısında yer alıyor.

İnsan vücudundaki magnezyumun %60'ı kemiklerde ve dişlerde bulunur. Geriye kalan %40'ı yumuşak dokularda (kaslarda) ve yalnızca %1'i kanda bulunur. Magnezyum beyinde ve kalpte diğer organlara göre daha yoğundur.

Magnezyumun metabolizmaya birçok faydası vardır. Asıl görevini %40 oranında kan ve kas sistemlerinde gösterir. Kasların güçlenmesinde, protein sentezinde ve enzim sistemi aktivitesinde, hücre büyümesinde ve yenilenmesinde önemli rol oynar.

Hormonların (insülin, tiroid hormonları, östrojen, testosteron, DHEA) iletiminde, sinir hücreleri arasında aktarımı sağlayan nörotransmitter (dopamin, katekolamin, serotonin, GABA) adı verilen maddeler, mineraller ve elektrolitler ve birçok hormonun, besinlerin ve alımının sağlanmasında rol oynar. hücre zarının elektriksel potansiyelini değiştirir ve salınımının kontrol edilmesinde rol oynar.

Özel Haber

Bakmadan Geçme