Kan bağışlamak kanser riskini azaltıyor

Kan bağışlamak insan sağlığı için birçok açıdan faydalıdır.

Kan bağışının insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Kan bağışlamanın sağlığa faydalarından biri de hemokromatoz riskini azaltmaktır. Demirin büyük miktarlarda bağırsaklardan emilmesi ve hayati organlarda birikmesine hemokromatozis denir. Bunun nedeni kalıtım, alkolizm, anemi veya başka nedenlerden kaynaklanabilir. Düzenli kan bağışı aşırı demir yükünün azaltılmasına yardımcı olabilir. Ancak bağışçının standart kan bağışı uygunluk kriterlerini karşıladığından emin olmak zorunludur. Kan bağışının bir diğer faydası da kanser önleyici etkisidir. Yani kan bağışlamak kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Kan bağışı yapılarak vücudun demir depoları sağlıklı seviyede tutulur. Vücuttaki demir seviyelerindeki azalma, daha düşük kanser riskiyle ilişkilidir.

Sağlıklı bir kalp ve karaciğere de kan bağışı yoluyla ulaşılabilir. Kan nakli, vücutta aşırı demir birikiminin neden olduğu kalp ve karaciğer hastalıkları riskini azaltmada faydalıdır. Demir açısından zengin bir diyet vücuttaki demir seviyelerini artırır ve fazla miktarlar kalpte, karaciğerde ve pankreasta depolanır. Bu durum siroz, karaciğer yetmezliği, pankreas hasarı ve aritmi gibi hastalıkların riskini artırır. Kan bağışı demir seviyelerinin korunmasına yardımcı olur ve çeşitli hastalık riskini azaltır.

Kan bağışı yoluyla zayıflamak da mümkündür. Düzenli kan bağışı bağışçının ağırlığını azaltır. Aşırı kilolu, kalp-damar hastalığı olan ve diğer sağlık riski taşıyan kişiler için oldukça faydalıdır. Ancak aynı zamanda sık sık kan bağışı yapmak da doğru değildir, herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için kan vermeden önce mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Kan vermek aynı zamanda yeni kan hücreleri de üretir. Kan bağışladıktan sonra vücut kan kaybını telafi etmeye çalışır, bu da yeni kan hücrelerinin üretimini teşvik eder ve sonuçta vücudun sağlıklı kalmasını sağlar.

Özel Haber

Bakmadan Geçme