Her gün sadece bir adet muz yemek nelere şifa olur?

Muz, bağışıklık sisteminin işleyişini iyileştiren zengin bir B6 vitamini kaynağıdır.

Muz, yüksek kalorili olması nedeniyle dünyanın birçok yerinde milyonlarca insan için temel besindir.

Muzun en değerli özelliklerinden biri de potasyum, C, A, B vitaminleri ve folat açısından zengin olmasıdır. Muz aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor açısından da zengindir. Ayrıca riboflavin, provitamin A, B1, B2 ve C vitaminlerini de içerir. 

Her 100 gram muz 100 kalori enerji sağlar. Muzub posası nişasta açısından zengindir. Bu nişasta olgunlaştığında bazı çeşitlerde şekere dönüşürken bazılarında ise nişasta halinde kalır. Bu durumda çeşitli şekerleme ürünlerinin hazırlanmasında kullanılır. Bu tür meyveler, kurutulduktan sonra elde edilen hamurdan buğday, mısır ve diğer tahılların yerine de kullanılır.

Hem kilo vermek hem de kilo almak için kullanılabilir. Sabahları bir muz yediğinizde içindeki pektin sayesinde mide suyunu toplar, açlığı giderir ve 100 gram meyve 90-100 kalori enerji sağlar. Muzu sütle yemek kilo aldırır. Muz vücut tarafından kolayca emildiği için zayıflamış bir kişi 5-6 muz yiyerek günde 500-600 kalori biriktirebilir.

Muz özellikle mide ülseri olan kişiler için faydalıdır. Mide suyunun seviyesini zayıflatır. Mide duvarını koruyan bir tabaka oluşturur, fermantasyonu ortadan kaldırır, kabızlığı ortadan kaldırır.

Muzda bulunan triptofan ve serotonin zihinsel yorgunluğu giderir ve hoş bir duygusal ruh hali yaratır. Potasyum açısından zengin olan muz, kan basıncını normalleştirmek ve kalp aktivitesini düzenlemek için kullanılır. Beyin damarlarında trombüs oluşumunu ortadan kaldırır.

Muz zayıf müshil, antibakteriyel, antispazmodik, choleretic, idrar söktürücü, yara ve ülser iyileştirici, yatıştırıcı etkiye sahiptir, soğuk algınlığını giderir ve sindirimi iyileştirir. Muz, ağız boşluğunda mukozal hasar, mide ve duodenal hastalık, kronik gastroenterokolit, ishal, bakteriyel dizanteri, karaciğer ve safra yolu hastalığı, stomatit, böbrek ve idrar yolu hastalığı ve merkezi sinir sisteminin fonksiyonel bozukluklarında diyet gıdası olarak kullanılır. .

Muz, hipertansiyonun yanı sıra kardiyovasküler yetmezliğin neden olduğu şiddetli şişlikler için de faydalıdır. Olgunlaşmamış muzun diyabet ve obezitede faydalı olduğu düşünülmektedir. Muz suyu mide ve duodenal kanama, dizanteri ve kolera tedavisinde kullanılır. Muzun histerik nöbetler ve epilepsi sırasında sakinleştirici etkisi vardır.

Muz aynı zamanda sigarayı bırakmak isteyenler için de değerli bir araçtır. Bu meyvede bulunan potasyum ve magnezyumun yanı sıra B grubu vitaminleri de vücutta nikotine direnç gösterebilir.

Özel Haber

Bakmadan Geçme