Göz tembelliği nedir? Tedavisi mümkün mü?

Göz tembelliği olarak da bilinen ambliyopi, bir gözün diğer göze göre daha az görmesi anlamına gelir. Sebep genellikle çocukluk çağında gözün görme fonksiyonundaki bir anormalliktir.

Ambliyopi, gözde veya görme sinirinde yapısal bir bozukluğa rağmen bir gözde diğerine göre normal sınırların altında görme olarak tanımlanabilir. Doğumdan itibaren beynin gelişmesiyle artan görme, kişiye daha iyi ve net görme olanağı sağlar. Ambliyopi varlığında kişi gözlük veya kontakt lens kullansa bile sağlıklı bir göz kadar keskin ve net göremez. Bunun nedeni bebeklik veya çocukluk döneminde göz tembelliği nedeniyle görme merkezinin yeterince gelişmemiş olmasıdır. Yani kullanılmayan bir sinir zamanla hareketsiz hale gelir ve işlevini kaybeder. Bir veya her iki göz yeterli ışık alamadığı için gözün görme yeteneği azalır. Zamanla beyin, gözden gelen uyaranlara tepki vermemeyi öğrenir ve yalnızca uyarılmış sinirlerden veya gözden gelen görüntüyü işler. Çoğunlukla tek gözü etkilemesine rağmen bazı durumlarda her iki göz de etkilenebilir.

Doğumdan sonraki ilk 6 aydan 7-8 yaşına kadar her 6 ayda bir gözleri kontrol edilen çocuklarda ambliyopi kolaylıkla tanınıp tedavi edilebilir. Ancak çocuklarda sağlık muayenesi yapılmadan ambliyopinin görülmesi zordur. Ambliyopinin kalıcı görme bozukluğuna yol açmaması için tedaviye 7-10 yaşları arasında başlanması önemlidir. Ancak tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuçlar o kadar iyi olur.

Özel Haber

Bakmadan Geçme