Çiğ süt neden tehlikelidir?

Sütün kendisi, fermente süt ürünleriyle birlikte birçok yararlı ve besleyici bileşen içerir, ancak tam işlem yapılmadan (pastörizasyon, kaynatma veya sterilizasyon), tehlikeli enfeksiyonların gelişmesine neden olan tehlikeli bakteri veya virüs kaynağı haline gelebilir.

Tüberküloz, sığırların en ciddi ve sinsi enfeksiyonu olup, insanlar için tehlikelidir. Gıda ürünü tam bir işleme ve hijyen kontrolünden geçmemişse, enfekte bir inekten süt tüketicilerine bulaşabilir. Tüberküloz bakterileri insan vücuduna sütle ve onunla birlikte girebilir, bu da uzun süreli kronik bir enfeksiyonun başlamasına yol açar. Hayvan tüberkülozu bakterileri insanlardan biraz farklı olmasına rağmen, insanlar bunlara karşı hassastır ve bazen çok ciddi şekillerde ilgili hastalıklardan muzdarip olabilirler. Günümüzde böyle bir sorun nadirdir, ancak bu mikroplar ineğin memesine bulaşırsa tehlike özellikle ciddi hale gelecektir.

Brucella, sığırların yanı sıra koyun ve keçileri de etkileyen oldukça yaygın bir mikroptur. Endemik bölgelerde hayvanların %7'ye kadarında Brucella ile kontamine olmuş süt bulunur ve bu da enfeksiyonu insanlara bulaştırabilir. Ayrıca ineklerin bakımını üstlenen çiftçiler de özellikle buzağıların doğumu sırasında bruselloza yakalanıyor. Enfeksiyon, çiğ süt veya ondan yapılan, teknoloji veya yaşlanma süresi ihlal edilerek yapılan peynirler yoluyla bulaşır.

Uyuz virüsü, insanlara bulaşabileceği için sığırlar için tehlikelidir. Tehlikeli virüsün ana kaynakları kaynatılmamış süt ve ondan yapılan gıda ürünleridir (peynir, süzme peynir, peynir altı suyu vb.). Ancak özel bir çiftlikte hayvanların bakımı sırasında virüsün ellerdeki cilt bozuklukları yoluyla bulaşabileceği tek kaynak bunlar değil. İnsanlarda şap hastalığı hafif bir formda ortaya çıkabilir ve ağız boşluğunun mukoza zarlarında yaralara veya kabarcıklara, ayrıca düşük dereceli ateşe veya genel halsizliğe neden olabilir. Ortalama olarak virüs vücutta iki haftaya kadar kalır, hastalık daha uzun sürer; Hastalığı önlemek için alınacak önlemler çok basit; içindeki virüsleri tamamen yok etmek için sütü kaynatmanız gerekiyor.

Bazen süt tifo ve paratifo ateşinin kaynağı olabilir. Bu enfeksiyonlar insanlar için son derece tehlikelidir, özellikle özel çiftliklerde ve çiftliklerde hijyen normları ihlal edildiğinde kontamine süt yoluyla bulaşabilir. Mikropların kaynağı, çevreye büyük miktarlarda patojen salabilen bakteri taşıyıcıları veya enfekte kişilerdir. Kovalara ve süt kutularına kirli ellerle dokunarak enfeksiyonu yayabilirsiniz.

Ayrıca süt dizanteri, streptokokal bademcik iltihabı ve kızıl, difteri, bademcik iltihabı ve hatta grip gibi hastalıkların kaynağı haline gelir. Gıda kirliliği, hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması ve ellerini yıkamaması sonucu ortaya çıkar. Bu enfeksiyonlarla enfeksiyonun önlenmesi basittir - temel hijyen kurallarına uymak ve çiğ süt içmekten kaçınmak, süt ürünlerini tüm düzenlemelere ve son kullanma tarihlerine uygun olarak buzdolabında saklamak gerekir.

Özel Haber

Bakmadan Geçme