• Haberler
  • Güncel
  • ATM'lerin faaliyetleri sonlandırılacak! Yeni kripto varlık düzenlemesi yürürlüğe girdi

ATM'lerin faaliyetleri sonlandırılacak! Yeni kripto varlık düzenlemesi yürürlüğe girdi

Türkiye, kripto varlıklara yönelik düzenlemeleri içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Genel Kurulunda kabul ederek yasalaştırdı. İşte 10 soruda yeni kripto varlık düzenlemesi.

ATM'lerin faaliyetleri sonlandırılacak! Yeni kripto varlık düzenlemesi yürürlüğe girdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu yasayla birlikte, müşterilerin kripto varlıklarını nakde veya kripto varlığa çevirebilmelerine olanak tanıyan ATM'lerin faaliyetleri sonlanacak.

1. Yatırımcılardan Vergi Alınacak mı?

Yasada yatırımcılardan vergi alınması yönünde bir düzenleme yer almadı. Türkiye'de hizmet sunacak platformların her yıl, bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde 1'i SPK'ya, yüzde 1'i ise TÜBİTAK bütçesine ödenecek.

2. Yetkili Kurumlar Hangileri Olacak?

SPK, sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihraç edilmesinde yetkili olacak. Ekosistemin düzenlenmesine yönelik yetki SPK'ye verilirken, bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları konularında TÜBİTAK'ın belirleyeceği kriterler uygulanacak.

3. Kullanıcılara İşlem Sunmak İçin İzin Alınacak mı?

Ülkede hizmet sunan platformların lisanslama süreçleri zorunlu olacak. Şu anda hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenler, yürürlük tarihinden itibaren 1 ay içinde faaliyet izni almak üzere başvuruda bulunacak. Lisans almak istemeyenler ise 3 ay içinde faaliyetlerini tasfiye etmek zorunda olacak.

4. Platformlar İzin Almadan İşlem Yürütürse Ne Olacak?

İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüten kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

5. Yurt Dışı Merkezli Platformlar Lisans Almazsa Kapatılacak mı?

Yurt dışı merkezli ve Türkiye'de hizmet sunmayan platformlara işlem yapılmayacak. Ancak lisans almadan Türkiye'de iş yeri açan, Türkçe internet sitesi oluşturan veya tanıtım yapan platformlar izinsiz hizmet sağlayıcı olarak kabul edilecek.

6. Kripto Varlıklara El Konulabilecek mi?

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıkları haczedilemeyecek. Ancak hizmet sağlayıcıların mal varlığı, kamu alacakları için haczedilebilecek.

7. Kripto Varlıkların Listelenme İşlemleri Nasıl Gerçekleşecek?

Kripto varlıkların listelenmesine yönelik ilke ve esaslar SPK tarafından belirlenecek. TÜBİTAK'ın ya da gerekli görülen diğer kurumların görüşleri de dikkate alınacak.

8. Platformları Kim Denetleyecek?

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimi ve bilgi sistemleri bağımsız denetimi, SPK tarafından ilan edilen bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılacak.

9. Platformların Yöneticileri Ceza Alacak mı?

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları zimmet suçu işlerse, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

10. Kripto ATM'leri Kullanılabilecek mi?

Kripto varlıklarını nakde veya kripto varlığa çevirebilmeye imkan veren ATM'lerin faaliyetleri kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde sonlandırılacak. Faaliyetini sonlandırmayan ATM’ler yetkili idareler tarafından kapatılacak.

Bakmadan Geçme